
Mimo że do przygotowania tostów z grillowanym serem wystarczą proste składniki - chleb, ser i wysoka temperatura – wielu kucharzy-amatorów wciąż nie do końca wie, jak poprawnie przyrządzić to danie. Możliwe, że dzieje się tak dlatego, że w zasadzie każdy z nich ma swój własny „sekretny” przepis.
Niektórzy upierają się, że zamiast masła należy użyć majonezu, ponieważ dzięki niemu tosty lepiej smakują i są bardziej zrumienione. Inni twierdzą, że tarty ser topi się lepiej niż ser w plastrach. Jeszcze inni bez końca nalegają, by w procesie przygotowania wykorzystywać aromatyczne olejki spożywcze oraz specjalne gatunki sera i ręcznie wyrabiane pieczywo.
Nie słuchaj ich. Jeśli chodzi o proces przygotowania tostów z grillowanym serem, prostota i kilka łatwych do opanowania technik odgrywają ważniejszą rolę niż wymyślne składniki. Chwyć patelnię w dłoń i podążaj za poniższymi wskazówkami.
Jak przygotować tosty z grillowanym serem?
Składniki:
- Dwie kromki chleba tostowego.
- Dwa plastry sera dowolnego rodzaju (jeśli zależy ci na przygotowaniu takich tostów, jakie serwuje się w knajpach, najlepszy będzie ser topiony, jednak inne rodzaje również się nadają – wybierz taki, jaki tobie najbardziej odpowiada).
- Masło (łyżka stołowa powinna wystarczyć).
- Patelnia do smażenia z przykrywką (najlepiej patelnia z nieprzywierającą powłoką)
- Łopatka kuchenna.

Przygotowanie:
- Rozgrzej trochę masła na patelni.
- Gdy masło będzie gorące, ułóż obydwie kromki chleba na patelni i pozwól im wchłonąć jego część.
Uwaga: wiele osób lubi dodatkowo smarować chleb masłem przed położeniem go na patelnię, istnieje jednak ryzyko, że przez to tost stanie się bardziej wilgotny jeśli przesadzi się z ilością masła. Jeśli bardziej odpowiada ci taka opcja, możesz śmiało uwzględnić ten krok w procesie przygotowania.
- Kiedy chleb wchłonie już wystarczającą ilość masła, ułóż ser na jednej kromce i użyj łopatki, żeby odwrócić drugą kromkę i przykryć nią ser.
- Zmniejsz ogień pod patelnią.
- Połóż przykrywkę na patelni.
Ponieważ chleb zarumienił się już po obu stronach, nie trzeba go w tym momencie dodatkowo przewracać. Dzięki przykryciu patelni można mieć pewność, że ser całkowicie się roztopi.
- Po około minucie podnieś przykrywkę i sprawdź, czy ser wystarczająco się już roztopił. Jeśli tak, przewróć tost na chwilę, tak aby z obu stron był równomiernie zrumieniony.
- Zdejmij tosta z patelni i wcinaj. Smacznego! :)

Jak sprawić, by tost z grillowanym serem był jeszcze smaczniejszy?
Profesjonalni szefowie kuchni dzielą się swoimi wskazówkami
Skoro już masz opanowaną technikę przyrządzania tostów z grillowanym serem, zobacz, jak możesz ją doszlifować dzięki poniższym poradom od zawodowych szefów kuchni:
Najpierw upiecz chleb w tosterze
Andrew Manning, współwłaściciel Mardi Gras Cafe w Atlancie, woli zacząć od wypieczenia chleba w tosterze, aby zminimalizować prawdopodobieństwo, że zrobi się on wilgotny od masła.
Łącz różne gatunki serów
David Fhima, główny szef kuchni w restauracji Faces Mears Park w Saint Paul, zawsze używa trzech różnych rodzajów sera: miękkiego, twardego oraz mocno aromatycznego. Z kolei Horacio Rivadero, półfinalista konkursu im. Jamesa Bearda oraz chef kuchni w Tantalize Miami, lubi łączyć konkretne sery z różnych zakątków świata: amerykański ser topiony, włoski ser provolone oraz francuski ser gruyère.
Wykorzystuj różne rodzaje chleba
Patricio, sous chef w Austin’s Ale House w Queens w stanie Nowy Jork, woli używać sycącego chleba ziemniaczanego zamiast zwykłego białego chleba, podczas gdy szef kuchni w Bacchanal Buffet at Caesars Palace w Las Vegas Ryan Primo Nuqui zawsze sięga po francuski chleb brioche.
Wypróbuj masło klarowane
Wspomniany już szef Nuqui sugeruje użycie masła klarowanego, ponieważ rozpuszcza się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło, dzięki czemu zmniejsza ryzyko spalenia tosta (a przecież wszystkim nam kiedyś się to przydarzyło).
A może jednak użyć majonezu?
Pamiętasz, jak wcześniej wspomniane zostało, że niektórzy używają majonezu podczas przyrządzania tostów z grillowanym serem? Podobną zasadę wyznaje dwóch szefów kuchni: Kevin Savoy z Max’s Wine Dive w Denver oraz Ali Omar – współwłaściciel położonej niedaleko Cleveland restauracji Ceedo’s Eatery. Obaj jednak zgadzają się, że majonez należy rozsmarować wewnątrz tosta. Jak twierdzi Savoy: „Majonez sprawia, że tekstura dania staje się bardziej kremowa, a sam ser jeszcze bardziej gorący i bąbelkowy.”
Bekon, bekon i jeszcze raz bekon
Wspomniany już szef kuchni Patricio ma złotą radę, którą można zastosować, kiedy wszystko inne zawiedzie – i to nie tylko podczas przygotowywania tostów z grillowanym serem, ale w każdej życiowej sytuacji: „Dodaj bekon.”
Czytaj Więcej