Restauracja Kalyan, Warszawa

Restauracja Kalyan, Warszawa

O Restauracja Kalyan

Kalyan w sanskrycie oznacza „coś pięknego, pomyślnego” i tak – nie tylko z kulinarnego punktu widzenia – w bardzo zwięzłych słowach można opisać tę restaurację. Mieści się ona bowiem nieopodal Kanału Gocławskiego.

Właścicielami Kalyan są Ewa i Jijesh. Ta pierwsza jest absolwentką indologii (katedra orientalistyki UW) i ma za sobą roczne stypendium na południu Indii (Uniwersytet Kerala Kalamandalam), gdzie uczyła się tańca bharatanatyam. Natomiast Jijesh – inżynier elektroniki i telekomunikacji – po przyjeździe do Polski zdecydował się (we współpracy z Ewą) na rozpoczęcie własnej działalności, która nosi obecnie nazwę Restauracja Kalyan.

W jej bogatym menu nie zabraknie dań z baraniny (m.in. baranina w sosie cebulowo-pomidorowym w stylu kaszmirskim), kurczaka (np. kawałki kurczaka w pikantnym sosie curry z czosnkiem i zieloną papryczką chilli), owoców morza (krewetki, małże, kalmary), a także z ryżem biriyani (np. smażony ryż basmati w indyjskich przyprawach z kawałkami baraniny).

Warto zaznaczyć, iż potrawy przyrządzane są przez pochodzącego z Nepalu kucharza, który używa przypraw sprowadzanych prosto z Indii. Ciekawym urozmaiceniem posiłku może okazać się – nazywana „indyjskim bilardem” – gra carrom.

Recommended For You