Wyróżniki
- Uczta dla 2 osób: zupa i danie główne - możliwość rozszerzenia o przystawkę i deser - zobacz pełne menu
- Lokalizacja: centrum Bydgoszczy
O tej ofercie
Przekonaj się, jak ciekawe efekty można osiągnąć, stosując niecodzienne połączenia w kuchni - wybierz się z dzisiejszym grouponem do restauracji Pod Papugami.
Oferta
Uczta (dowolne dania z karty) dla 2 osób w 1 z 3 opcji:
1) 75 zł zamiast 128 zł za zupę, danie główne i lampkę wina,
2) 85 zł zamiast 156 zł za zupę, danie główne, deser i lampkę wina,
3) 120 zł zamiast 224 zł za przystawkę, zupę, danie główne, deser i karafkę wina.
Szef kuchni skomponował menu, dzięki któremu aromatyczna podroż kulinarna zapadnie w pamięć. Najpierw w ramach grouponu będzie można przebierać w zupach. Tradycjonalistów ucieszy barszcz czerwony z kołdunami, a poszukiwaczy nowych smaków francuska zupa cebulowa z rogalikami. Po delikatnym początku, który rozgrzeje kubki smakowe, przyjdzie czas na mocny akord w postaci eskalopków wieprzowych aromatyzowanych miętą, podanych z szynką parmeńską, puree bekonowym i i potrawki z zielonych szparagów. Amatorom lżejszych dań głównych szef kuchni przygotuje łososia w sosie kaparowym na domowych frytkach i szpinaku. Ucztę można uzupełnić o przystawkę (do wyboru m.in. carpaccio z polędwicy wołowej czy marynaty hiszpańskie), a zakończyć ją lodami waniliowymi z gorącymi malinami i bezami.
Restauracja i Przestrzeń Kulturalna Pod Papugami
Odrestaurowana kamienica, w które mieści się restauracja, sąsiaduje z Akademią Muzyczną, Filharmonią, Teatrem Polskim, Pałacem Ślubów Sielanka oraz Uniwersytetem Kazimierza Wielkiego. Po koncercie lub spektaklu można zatem trafić do miejsca, w którym Tomasz Welter z Akademii Qulinario zaserwuje dania kuchni fusion. Szef kuchni jest trenerem Kadry Narodowej Kucharzy Wojskowych i wiceprezesem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza.
Wykwintne dania przygotowuje się tutaj metodą sous- vide (próżniowa metoda długiego gotowania), dzięki której mięsa i ryby są soczyste, pełne smaku i aromatu. Metoda pozwala uzyskać delikatny smak, a jednocześnie sprawia, że potrawy zachowują więcej witamin i mikroelementów w porównaniu z tradycyjnym przyrządzeniem.
Kamienica w centrum to jednak nie tylko miejsce, gdzie można poznać kuchnię fusion. Pod Papugami jest także przestrzenią kulturalną dla różnych artystów. Właściciele od wielu lat prowadzą fundację, której celem jest rozpowszechnianie kultury hiszpańskiej, organizują tym samym Festiwal Flamenco Duende, który skupia co roku w Poznaniu tysiące wielbicieli sztuki flamenco. W Bydgoszczy natomiast stworzyli projekt "Akademia Pod Papugami", w ramach którego w restauracji będą odbywać się koncerty muzyczne połączonych tematycznie z kuchnią. W Pod Papugami prowadzona jest Akademia Tańca oraz szkolenia i show kulinarne Qulinario.
Warunki
Ważność: groupon ważny od 22.01.2014 do 22.03.2014 (w przypadku opcji 1., 2 i 3.) lub w dniach 14.-16.02.2014 (w przypadku opcji 4.) i dostępny od razu po zakupie w zakładce "Moje Konto".
Ograniczenia: 1 osoba może kupić i wykorzystać maks. 1 groupon. Opcja 1., 2. i 3. nie obejmuje steku i krewetek.
Dodatkowe informacje: należy okazać groupon w momencie przybycia (wydruk lub na urządzeniu mobilnym).
Rezerwacja: konieczna rezerwacja tel. 52 320 37 29.
Przed zakupem przeczytaj Uniwersalne Warunki obowiązujące dla wszystkich ofert. Informacje o tym, co obejmuje oferta, znajdziesz w jej opisie.