Wyróżniki
Kuchnia jemeńska: oryginalna kuchnia arabska pachnąca świeżymi chilli, kolendrą i miętą Kuchnia indyjska: obfite dania o złożonym smaku i aromacie, pełne orientalnych przypraw, przygotowywane w piecu tandoor Dania z baraniny, wołowiny, kurczaka, świeżej ryby, krewetek oraz duży wybór dań wegetariańskich Pełne menu dostępne na Facebooku
Komentarze klientów Groupon
O tej ofercie
Aby skosztować potraw rodem z Jemenu, nie musisz udawać się na Sokotrę. Wystarczy, że z dzisiejszym grouponem odwiedzisz jej imienniczkę mieszczącą się przy ul. Wilczej 27 w Warszawie, gdzie czeka Cię uczta złożona z potraw kuchni jemeńskiej i indyjskiej. Oferta 3daniowa uczta jemeńska i indyjska starter, danie wybrany dodatek, deser w 1 z 4 opcji 1 89 zł zamiast 166 zł za ucztę dla 2 osób, 2 99 zł zamiast 190 zł za ucztę z lampką wina dla 2 osób, 3 175 zł zamiast 332 zł za ucztę dla 4 osób lub 4 195 zł zamiast 380 zł za ucztę z lampką wina dla 4 osób. Startery do wyboru jemeńskie humus pasta z ciecierzycy i tahiny doprawiona oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki, podawana z gorącym chlebkiem arabskim sambusa z wołowiną smażone, chrupiące pierożki 5 szt. z cienkiego ciasta wypełnione siekaną wołowiną i warzywami, podawane z zahawykiem pikantnym dipem z pomidorów i chilli ful sudański drobny bób arabski podawany na gorąco, przyrządzony ze świeżą cebulką, pomidorem, oliwą z oliwek, natką pietruszki i owczym serem; serwowany z gorącym chlebkiem arabskim i więcej indyjskie chicken lollipop skrzydełka kurczaka 5 szt. w pikantnej, chrupiącej panierce, podawane z dipem tamaryndowym paneer tikka “szaszłyk” z indyjskiego serka paneer i warzyw papryka, cebula, pomidor pieczony w piecu tandoor, podawany z czatnejem miętowym chicken malai tikka kawałki kurczaka marynowane w łagodnym sosie z orzeszków nerkowca, pieczone w piecu tandoor, podawane z czatnejem miętowym i więcej Dania główne do wyboru jemeńskie mandi ćwiartka kurczaka marynowana w przyprawach i pieczona w piecu tandoor, podawana na smażonym ryżu basmati z cząstką cytryny i zahawykiem okra z baraniną kawałki najlepszej baraniny duszone ze świeżą okrą i pomidorami ryba z pieca tandoor świeża dorada 300/400g nacierana przyprawami i pieczona w całości w piecu tandoor, podawana na białym ryżu basmati z cząstką cytryny i zahawykiem i więcej indyjskie chana masala ciecierzyca w lekko kwaskowatym pomidorowym sosie masala muton korma baranina w delikatnym sosie z orzeszków nerkowca z dodatkiem śmietanki i masła madras chicken kurczak w bardzo ostrym sosie z papryczek chilli prawn curry duże krewetki 16/20 w pikantnym indyjskim sosie curry i więcej Dodatki do wyboru ryż basmati biały lub brązowy roti gorący placek z pszennej mąki razowej pieczony w piecu tandoor naan plain/butter/garlic gorący, chrupiący placek z mąki pszennej, pieczony w piecu tandoor w wersji bez dodatków lub z masłem ghee / z masłem i czosnkiem i więcej Desery do wyboru gulab jamun indyjskie ciasteczka z serka paneer podawane w gorącym syropie karmelowym z dodatkiem kardamonu pashwari naan placek z mąki pszennej nadziewany serkiem paneer, kokosem i bakaliami, pieczony w piecu tandoor lody o smaku mangomorela polane musem z owoców mango Sokotra Restauracja przy ul. Wilczej 27 w Warszawie to miejsce, które powinni odwiedzić szczególnie kulinarni poszukiwacze skarbów. Sokotra, w oryginale będąca archipelagiem 4 jemeńskich wysp leżących na Oceanie Indyjskim, w wersji warszawskiej jako pierwsza w stolicy serwuje dania oryginalnej kuchni jemeńskiej oraz „klasyczne” pozycje z menu kuchni indyjskiej. Kameralny lokal zasługuje również na uwagę ze względu na oryginalne wnętrze. Surowe drewniane elementy wystroju harmonijnie współgrają z różnorodnymi lampami, poduszkami i ażurami, nawiązując do unikalnej architektury Jemenu. Wygodny podest pozwoli prawdziwym koneserom zjeść posiłek w tradycyjny sposób, a dzieci na pewno docenią piracki statek Lego i inne, przygotowane dla nich zabawki.